Ledare med självförtroende

Ledare med självförtroende

Tveklöst befinner sig svensk kristenhet i en period när mycket förändras. Nya allianser och tvära kast i kombination med en krass ekonomisk realitet tvingar fram kännbara förskjutningar.
Förändringstider är alltid perioder som skapar osäkerhet. Kanske att dessa snabba ompositioneringar visar hur hela samhället förändras. Det som var självklart i går gäller inte i dag och är helt borta i morgon.

Det finns tre pelare som alla verksamheter vilar på, kärnvärden, metoder och ledarskap. Dessa tre ger stabilitet åt nationer, företag och organisationer. I en kontrollerad förändringsprocess kan man bara lyfta ett av dessa fundament samtidigt. Minst två pelare måste ha ”markkontakt” för att inte hela bygget skall rasa. Man kan inte både förändra kärnvärden och byta verksamhetsmetoder samtidigt. Då blir hela bygget instabilt.

På samma sätt hamnar en församling på gungfly när både trons innehåll och ett ledarskifte processas samtidigt. ”The perfect storm” är när alla tre pelarna lyfts samtidigt. Då virvlar allt runt utan något som helst grundfäste. Förändringstider kräver ledarskap. När värderingar och verksamhetsformer är uppe till omförhandling behövs det ett ledarskap som står stadigt. Det är inte läge att vika ihop sig när det börja gunga.

Kanske är det just här som vi kan skönja ett oroande mönster. Under ett par årtionden har församlingsledare fått ta stryk genom att stå i skottlinjen på ett sådant sätt att man blivit ”skotträdd”. Självförtroendet är sedan länge eroderat till ett minimum. Kritiken, angreppen och förminskandet gör att ledare känner sig underlägsna och förlägna. Det är inte möjligt att leda ett kavalleri i ett fältslag om man har på känn att man själv ser löjlig ut på hästryggen. Försiktigheten skapar ett osäkert och svagt ledarskap som i princip endast administrerar det diskussionsprocesserna kommit fram till. Detta är förödande när tiden kräver fasthet och kraft.

Miljöer där ledare per definition skall ifrågasättas blir mycket sårbara när drastiska förändringar knackar på dörren. När både teologin och kyrkans verksamhet är på förändringsagendan måste det ges utrymme för ledarskap. Eller om du så vill, ge plats för andliga ämbeten! Jag vill uppmuntra dig som är ställd att ta ansvar att räta på dig och utöva ledarskap. Det är just i tider när mycket gungar som du skall stå trygg på kommandobryggan. Han som har kallat dig säger; ” Var tapper och stark! Låt dig inte skrämmas, bli inte förskräckt! Herren, din Gud, är med dig i allt vad du gör.”

Dan Salomonsson
Föreståndare
Uppsala Pingst

By |maj 6th, 2014|Categories: Signerat|

Leave A Comment